Η σημασία της επίσκεψης στον γυναικολόγο μετά τις διακοπές
Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, ιδιαίτερα για τη χώρα μας με τον ήλιο, τη θάλασσα και τις αμέτρητες παραλίες. Ωστόσο με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών πολλές γυναίκες παραπονιούνται για ενοχλήσεις όπως υπερέκκριση κολπικών υγρών, δυσκολία στην ούρηση, αλλά και πόνους που πιθανόν υποδηλώνουν μολύνσεις. Έτσι η επίσκεψη στον γυναικολόγο και ο άμεσος γυναικολογικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος. Επιπλέον η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για το καθιερωμένο ετήσιο γενικό γυναικολογικό έλεγχο και τεστ παπ.
Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος που λόγω της ζέστης ευνοούνται οι φλεγμονές. Συχνά η επαφή με την άμμο της παραλίας, είναι αρκετή για να μεταφερθούν μικροοργανισμοί εξωτερικά και εσωτερικά στα όργανα της γυναίκας. Επιπλέον το κολύμπι σε μολυσμένη θάλασσα, η υγρασία από το βρεγμένο μαγιό, καθώς και η μη σχολαστική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής, μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση.
Τα πιο συχνά περιστατικά γυναικολογικών ενοχλήσεων είναι :
Μυκητίαση και μικροβιακή κολπίτιδα: H φλεγμονή του κόλπου μπορεί να είναι είτε μυκητιασικής, είτε βακτηριακής αιτιολογίας. Εκδηλώνεται με αίσθημα φαγούρας και καύσου, πόνο κατά την επαφή και την ούρηση καθώς και ερυθρότητα των έξω γεννητικών οργάνων. Συνοδεύεται από κολπικές εκκρίσεις με διαφορετικό χρώμα, υφή και οσμή από το συνηθισμένο. Ο βασικός ένοχος των κολπικών λοιμώξεων είναι ο μύκητας Candida Albicans, που αποικίζει φυσιολογικά τον κόλπο, όταν όμως διαταράσσεται η τοπική χλωρίδα, προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα. Η κολπίτιδα διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται μετά από επίσκεψη σε γυναικολόγο και έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο-λήψη καλλιεργειών.
Ουρολοίμωξη: Είναι κάθε λοίμωξη που παρουσιάζεται σε κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και η ουρηθρίτιδα (στην ουρήθρα). Σοβαρότερες θεωρούνται οι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα).Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η ενόχληση ή ο πόνος κατά την ούρηση και τα θολά ούρα, πιο σπάνια είναι ο πυρετός και το άλγος στην πύελο. Η θεραπεία δίδεται με βάση τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων.
Ιογενείς λοιμώξεις (HPV, έρπις γεννητικών οργάνων): Η μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων την καλοκαιρινή περίοδο είναι αρκετά συχνή. Συχνά ευθύνεται η μη χρήση προφυλακτικού κατά την επαφή με νέο ερωτικό σύντροφο. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό αίτιο. Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μόνο με την τακτική κυτταρολογική εξέταση μπορούμε να εντοπίσουμε εγκαίρως και να θεραπεύσουμε τις βλάβες που δημιουργεί. Κάποια στελέχη του HPV, επίσης μπορούν να προκαλέσουν τα κονδυλώματα. Κλινικά εμφανίζονται σαν ογκίδια, αρχικά μεγέθους λίγων χιλιοστών με ανθοκραμβοειδή (σαν κουνουπίδι) επιφάνεια και με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Είναι ανώδυνα, με χρώμα από ρόδινο έως καφεοειδές. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μήνες μετά την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Για την διάγνωση της HPV λοίμωξης απαιτείται γυναικολογική εξέταση και Τεστ Παπανικολάου. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η διάγνωση για έρπητα των γεννητικών οργάνων τίθεται από την κλινική εικόνα και τα συμπτώματα.
Διαταραχές του κύκλου: Ένας άλλος λόγος των επισκέψεων στον γυναικολόγο είναι μια καθυστέρηση της έμμηνης ρύσης που δημιουργεί άγχος και ανησυχία στα νεότερα κορίτσια. Συνήθως, ειδικά αν το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό, η καθυστέρηση του κύκλου, μετά τις διακοπές, είναι φυσιολογική. Οι αλλαγές του κλίματος, της ζώνης της ώρας, η αλλαγή των συνηθειών (ύπνου, διατροφής, κλπ ) είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον κύκλο. Αν η κατάσταση επιμένει μετά από ένα μήνα, τότε τόσο οι εξετάσεις αίματος όσο και ο υπέρηχος των έσω γεννητικών οργάνων είναι απαραίτητα.
Τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν στις διακοπές είναι αντιμετωπίσιμα, αλλά συχνά απαιτούν μια πιο σύνθετη αντιμετώπιση. Επομένως είναι απαραίτητο οι γυναίκες να επικοινωνούν με τον γυναικολόγο αν παρατηρήσουν κάτι διαφορετικό στην ευαίσθητη περιοχή τους ή αν αισθανθούν οποιαδήποτε ενόχληση. Είναι εξίσου σημαντικό οι γυναίκες να μην ξεχνούν τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο στον οποίο περιλαμβάνεται το Τεστ Παπ, η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, ο γυναικολογικός υπέρηχος, η ψηλάφηση μαστών, η μαστογραφία ή και τα δύο ανάλογα με την ασθενή και οι αιματολογικές εξετάσεις.