Η ενδομήτρια απόξεση είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές παθήσεις και καταστάσεις, είτε διαγνωστικά, είτε θεραπευτικά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε λεπτομέρειες για το πώς και πότε πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε πριν και μετά την πραγματοποίησή της.
Τι είναι η απόξεση;
Η ενδομήτρια απόξεση (πολλές φορές γνωστή και ως διαστολή και απόξεση), είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται από ειδικό Μαιευτήρα-Γυναικολόγο. Υπό αναισθησία (γενική, ενδοφλέβια, περιοχική ή τοπική), ο Γυναικολόγος διαστέλλει σταδιακά το εξωτερικό στόμιο του τραχήλου για να αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλότητα της μήτρας. Μόλις γίνει αυτό, με ειδικά εργαλεία και ήπιες κινήσεις, αφαιρεί τμήματα της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας (το λεγόμενο ενδομήτριο) ή/και τυχόν παθολογίες που μπορεί αυτό να έχει (πχ πολύποδες). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν συσκευές αναρρόφησης για να βοηθήσουν στην αφαίρεση των κομματιών ενδομητρικού ιστού. Στη συνέχεια, το υλικό που συλλέγεται μπορεί να σταλεί για ειδικές εξετάσεις, όπως ιστολογική εξέταση, καλλιέργεια, μικροβίωμα ενδομητρίου κλπ, ενώ εάν πρόκειται για προϊόντα κύησης, μπορεί να πραγματοποιηθούν και γενετικές αναλύσεις για εύρεση τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών.
Η απόξεση είναι το ίδιο με την υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση είναι μία ξεχωριστή διαδικασία η οποία όμως συχνά συνδυάζεται με την απόξεση. Κατά την υστεροσκόπηση, ο Γυναικολόγος εισαγάγει μία ενδοσκοπική κάμερα μέσω του τραχήλου στην κοιλότητα της μήτρας. Αυτή η μέθοδος, επιτρέπει άμεση απεικόνιση και βιντεοσκόπηση του ενδομητρίου και άμεσο εντοπισμό τυχόν παθήσεων ή παθολογικών καταστάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υστεροσκόπησης, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει απόξεση με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε και παραπάνω. Το πλεονέκτημα της υστεροσκόπησης πριν την απόξεση είναι:
- Άμεση απεικόνιση της κοιλότητας της μήτρας και διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν είχαν απεικονιστεί κατά τον υπέρηχο.
- Διατήρηση εικόνων και βίντεο στο φάκελο της ασθενούς για χρήση ως μελλοντική αναφορά.
- Η απόξεση είναι κατευθυνόμενη μετά την υστεροσκόπηση, καθώς ο γιατρός γνωρίζει προς τα που πρέπει να κατευθυνθεί, περιορισμός του τραυματισμού της μήτρας.
- Περιορισμός του κινδύνου να μην αφαιρεθούν όλες οι παθολογικές βλάβες, καθώς ο γυναικολόγος ξέρει πόσες είναι και τι πρέπει να περιμένει.
Σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε απόξεση;
Όπως αναφέραμε ήδη, η απόξεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαγνωστικά (δηλαδή για να επιβεβαιώσουμε ή να αποκλείσουμε την παρουσία κάποιας παθολογίας) ή θεραπευτικά (για να αντιμετωπίσουμε την παθολογία). Συγκεκριμένα, απόξεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις:
- Διερεύνηση ανώμαλης κολπικής αιμορραγίας (δηλαδή αιμορραγία διαφορετική της περιόδου ή αιμορραγία στην εμμηνόπαυση).
- Για την αφαίρεση βλαβών που φαίνονται στον υπέρηχο, όπως πολύποδες.
- Για τη διερεύνηση υπερπλασίας του ενδομητρίου, δηλαδή πάχυνσης της εσωτερικής στοιβάδας της μήτρας, η οποία σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κρύβει κακοήθεια.
- Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.
- Σε περίπτωση χρόνιας φλεγμονής (διενέργεια καλλιεργειών και ιστολογικών εξετάσεων).
- Σε αποβολές ή παλίνδρομες κυήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η απόξεση για να αφαιρεθούν πλήρως τα προϊόντα της κύησης, καθώς εάν παραμείνουν μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Η απώλεια της κύησης είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τη γυναίκα και το ζευγάρι και χρειάζονται τον απαραίτητο χρόνο και υποστήριξη.
- Σε περιπτώσεις που δεν έχει αποβληθεί όλος ο πλακούντας μετά τον τοκετό.
Τι πρέπει να προσέξω πριν την επέμβαση;
Γενικά, όπως και πριν από κάθε άλλη επεμβατική πράξη, ο γιατρός σας θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες προετοιμασίας, ανάλογα με τον λόγο που πραγματοποιείται η απόξεση και τον τύπο της αναισθησίας. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας από πριν για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα και εάν λαμβάνετε χρόνια φαρμακευτική θεραπεία ή συμπληρώματα διατροφής. Συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε για τυχόν αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς μπορεί να σας ζητηθεί να τα διακόψετε ή να τα αλλάξετε λίγο πριν ή λίγο μετά το χειρουργείο για να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας. Εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ένα τεστ κύησης μπορεί να πραγματοποιείται ως ρουτίνα.
Τι πρέπει να προσέξω μετά την απόξεση;
Γενικά, η απόξεση είναι μία ελάχιστα επεμβατική και σχετικά ασφαλής διαδικασία, με ελάχιστες επιπλοκές. Ανάλογα με τον τύπο της αναισθησίας και το λόγο που πραγματοποιείται η επέμβαση, θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο ώρες ξεκούραση πριν φύγετε για το σπίτι, ενώ μπορεί να συστηθεί να μείνετε περισσότερο ή να νοσηλευτείτε την ίδια μέρα και να αποχωρήσετε την επόμενη. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχετε και έναν συνοδό, ο οποίος θα σας βοηθήσει στη μετακίνηση και θα οδηγήσει από την κλινική στο σπίτι. Τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες είναι αναμενόμενο να παρατηρήσετε λίγο αίμα και να έχετε λίγο πόνο ή κράμπες στην κοιλία. Τυπικά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα και οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα, ενώ μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω ανάρρωσης πριν επιστρέψετε σε πιο απαιτητικές σωματικές δραστηριότητες. Εντός μίας εβδομάδας θεωρείται ασφαλής και η σεξουαλική επαφή. Μετά την απόξεση μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στην πρώτη περίοδο σας, να έρθει λίγο πιο νωρίς ή πιο αργά και με διαφορετική ποσότητα. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς στην απόξεση αφαιρείται το ενδομήτριο, το οποίο είναι και η στιβάδα που πέφτει και ανανεώνεται φυσιολογικά κατά την περίοδο. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ενοχλήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές υποχωρούν με τη χρήση αναλγητικών και αργότερα υποχωρούν μόνες τους.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό μου;
Όπως είπαμε, η απόξεση είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία και σπάνια οδηγεί σε επιπλοκές. Όμως, όπως και με κάθε άλλη επεμβατική πράξη, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν ύποπτα συμπτώματα. Γενικά, επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα:
- Έντονη κολπική αιμορραγία
- Πυρετός με ή χωρίς ρίγος
- Έντονες κράμπες ή πόνος στην κοιλιά
- Δύσοσμες εκκρίσεις από τον κόλπο
- Μεγάλη καθυστέρηση στην περίοδο
Συνολικά, η απόξεση σαν επεμβατική διαδικασία είναι σχετικά απλή και ασφαλής ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, τόσο για διάγνωση, όσο και για θεραπεία. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της επιτρέπει σχετικά γρήγορη επιστροφή στη ρουτίνα σας, χωρίς πολλές επιπλοκές. Σε περίπτωση που έχετε ύποπτα συμπτώματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.