Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι πόνος στην πυελική περιοχή που διαρκεί για 6 μήνες ή περισσότερο. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να έρχεται και να φεύγει ή μπορεί να είναι σταθερός.
Μπορεί να είναι πιο έντονος κατά την περίοδο ή σε άλλες συγκεκριμένες ώρες όπως πριν ή μετά το φαγητό, κατά την ούρηση ή κατά τη διάρκεια της σεξουλικής επαφής.
Ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να μην σχετίζονται με τα αναπαραγωγικά όργανα αλλά με το ουροποιητικό σύστημα ή το έντερο. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται η αιτία. Ενδεικτικά κάποιες αιτίες μπορεί να είναι η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η διάμεση κυστίτιδα, χρόνια πυελική φλεγμονώδης νόσος, ψυχολογικοί παράγοντες κ.α.
Ο γυναικολόγος αφού αντλήσει αναλητικά το ιστορικό σας, θα προβεί σε πυελική εξέταση και υπέρηχο. Ίσως σας παραπέμψει σε άλλης ειδικότητας ιατρό εάν δεν ανευρίσκεται κάτι στην γυναικολογική εξέταση.
Διάφορα μέτρα ανακούφισης του πόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου, όπως:
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής – Η καλή στάση του σώματος και η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πυελικού πόνου.
- Φάρμακα – Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) βοηθούν στην ανακούφιση του πυελικού πόνου, ιδιαίτερα της δυσμηνόρροιας .
- Φυσική θεραπεία – Οι θεραπείες βελονισμούμπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία του πόνου.
- Διατροφική θεραπεία – Η βιταμίνη Β1 και το μαγνήσιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου ειδικά σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας.
- Χειρουργική – Ο πυελικός πόνος που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες μπορεί να ανακουφιστεί με χειρουργική επέμβαση. Η λαπαροσκόπηση αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για εμμένον πυελικό άλγος. Σε περίπτωση που δεν ανευρεθεί κάποια παθολογία, η καταστροφή των νεύρων, μπορεί εμποδίσει τα σήματα πόνου να φτάσουν στους ιστούς και τα όργανα.