To ταξίδι της γονιμότητας για κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Σε κάποια είναι ευκολοδιάβατο ενώ άλλα αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει κάνει τεράστια επιστημονικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως, άλλες χρήσιμες και άλλες ανεπαρκείς στο βάθος του χρόνου. Είναι σημαντικό κάθε ζευγάρι να έχει δίπλα του έναν ειδικό γονιμότητας που να τις αξιολογεί και να φροντίζει να μην παρεκκλίνει το ταξίδι από το τελικό προορισμό.
1. Αρχικά επιλέγουμε τον ειδικό γονιμότητας που μας ταιριάζει καθώς η χημεία με τον θεράποντα ιατρό μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την κοινή προσπάθεια. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που μας δίνονται και δεν παρεκκλίνουμε από αυτές. Πολλά ζευγάρια μπαίνουν στον πειρασμό να διαβάσουν πληροφορίες και εμπειρίες άλλων ζευγαριών στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα παραπληροφόρηση και σύγχυση χωρίς λόγο. Πρέπει ωστόσο ελεύθερα να εκφράζουμε
τις απορίες και τις ανησυχίες μας στο γιατρό μας.
2) Προτού ξεκινήσει η προσπάθεια είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος γονιμότητας του ζευγαριού αποφεύγοντας ωστόσο άσκοπες και πολυδάπανες εξετάσεις. Απαραίτητες θεωρούνται η υστεροσαλπιγγογραφία, το σπερμοδιάγραμμα, ο καρυότυπος καθώς και ο έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα ο οποίος δύναται να επηρεάσει δυσμενώς την ωοθηκική λειτουργία. Παρά την μικρή δυσχέρεια, η υστεροσαλπιγγογραφία μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία υδροσάλπιγγας η οποία παράγει φλεγμονώδη στοιχεία τα οποία επιδρούν αρνητικά στην όλη προσπάθεια και συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντική.
3) Από τις σημαντικότερες εξετάσεις που χρειάζεται να πραγματοποιήσει η γυναίκα, είναι το υπερηχογράφημα γονιμότητας προκειμένου να εκτιμηθεί ο αριθμός των ωοθυλακίων (AFC) καθώς και η μέτρηση της αντιμυλλέριου ορμόνης (AMH). Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα αποτελέσματα καθώς και άλλους παράγοντες, εκτιμάται η ανταπόκριση των ωοθηκών και επιλέγεται το κατάλληλο φαρμακευτικό πρωτόκολλο θεραπείας.
4) Βεβαιωθείτε ότι έχετε προβεί σε προγεννητικό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει την ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης, έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων καθώς και μοριακό έλεγχο της κυστικής ίνωσης (συχνότερη κληρονομούμενη πάθηση στη λευκή φυλή στον Ευρωπαϊκό χώρο). Ακόμη και σε παρουσία παθολογικών ευρημάτων, η εξωσωματική γονιμοποίηση μας δίνει τη δυνατότητα του προεμφυτευτικού ελέγχου δηλαδή την εξέταση του γενετικού υλικού του εμβρύου και επιλογή του καταλληλότερου προς εμβρυομεταφορά.
5) Το άγχος δυσχεραίνει την διαδρομή. Ωστόσο είναι απολύτως κατανοητό πως δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως. Διατηρείτε καλή ψυχολογία και καλή σχέση με τον σύντροφο σας έχοντας στο νου σας ότι προσπαθείτε από κοινού να διαβείτε αυτό το μονοπάτι έχοντας ως κοινό παρονομαστή την αγάπη.