Ποσοστά
Μετά τους πρώτους 12 μήνες ελεύθερων επαφών, περίπου το 84% των ζευγαριών θα έχει πετύχει εγκυμοσύνη. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι σκόπιμο το υπογόνιμο ζευγάρι να υποβληθεί σε διερεύνηση που περιλαμβάνει εκτός από το ιστορικό και την φυσική εξέταση, ανάλυση σπέρματος, έλεγχο διαβατότητας σαλπίγγων, έλεγχο ανατομίας μήτρας και επιβεβαίωση ωοθυλακιορρηξίας κα. Σε ένα ποσοστό 70-75% θα διαγνωστεί κάποια μορφή παθολογίας του ανδρικού ή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που συμβάλλει στην υπογονιμότητα. Στο υπόλοιπο 25-30% των ζευγαριών με φυσιολογική ωοθηκική λειτουργία, φυσιολογική ανατομία σαλπίγγων, μήτρας και τραχήλου και φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα, τίθεται η διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας. Γενικά το 30% περίπου των προβλημάτων γονιμότητας οφείλεται στη γυναίκα, το 30% στον άνδρα και το 30 έως 40% και στους δύο ή σε άγνωστες αιτίες.
Αρχική προσέγγιση
Η αρχική προσέγγιση ενός υπογόνιμου ζευγαριού μπορεί να γίνει είτε από γενικό γυναικολόγο είτε από εξειδικευμένους γυναικολόγους. Μετά την αρχική προσέγγιση όμως είναι απαραίτητο το ζευγάρι να απευθύνεται σε ειδικούς γυναικολόγους αναπαραγωγής με εξειδίκευση στον τομέα της υπογονιμότητας που θα αναλάβουν την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση και θα είναι σε θέση να παρέχουν ολόκληρο το φάσμα της θεραπευτικής παρέμβασης.
Παράγοντες που δρουν αρνητικά
Υπάρχουν επίσης διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα όπως:
- Η ηλικία – η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία.
- Το βάρος – το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία (με ΔΜΣ 30 και άνω) είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ωορρηξία.
- Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ( ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης με χλαμύδια, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
- Το κάπνισμα – μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα: το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του παθητικού καπνίσματος) επηρεάζει την πιθανότητα σύλληψης και μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος.
- Το αλκοόλ -η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.
- Κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες – η έκθεση σε ορισμένα φυτοφάρμακα, διαλύτες και μέταλλα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη γονιμότητα, ιδιαίτερα στους άνδρες.
- Το άγχος – μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας με τον σύντροφό σας και να οδηγήσει σε απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας . Σε σοβαρές περιπτώσεις, το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ωορρηξία και την παραγωγή σπέρματος.
Καταστάσεις που δυσκολεύουν την επίτευξη κύησης
- Απουσία καταμήνιων κύκλων
- Μη φυσιολογικός καταμήνιος κύκλος
- Κύκλος λιγότερο από 21 ημέρες και περισσότερο από 35 ημέρες
- Σοβαρός πόνος κατά τον καταμήνιο κύκλο
Εξετάσεις Γονιμότητας για Γυναίκες
- Εξετάσεις αίματος, τη 2η-3η μέρα του κύκλου, για τη διενέργεια ενός πλήρους ορμονικού προφίλ, περιλαμβανομένης της ΑΜΗ που μας δείχνει τις ωοθηκικές εφεδρείες.
- Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως η Ηπατίτιδα Β και C και ο ιός HIV.
- Διακολπικό υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών και στο ιατρείο μας 3D απεικόνηση της μήτρας για μια ακριβέστερη εκτίμηση του εσωτερικού της μήτρας.
- Υστεροσαλπιγγογραφία η οποία συνίσταται κυρίως για τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων καθώς και του σχήματος και της κατάστασης της μητρικής κοιλότητας . Είναι μία ακτινολογική εξέταση της μήτρας και των σαλπίγγων έπειτα από χρήση ειδικού σκιαστικού υγρού. Μικρή ποσότητα του υγρού αυτού περνάει μέσα από τον κόλπο και καταλήγει στη μήτρα, αποκαλύπτοντας τυχόν εμπόδια που υπάρχουν στις σάλπιγγες. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.
- Υστεροσκόπηση και Λαπαροσκόπηση ίσως ζητηθεί στο πλαίσιο της διερεύνησης ή κατόπιν ευρημάτων στον υπέρηχο (πολύποδες, συμφύσεις, διαφράγματα και υποβλεννογόνια ινομυώματα και υπό υποψία ενδομητρίωσης).
- Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις ίσως ζητηθεί ανάλυση καρυότυπου, εξειδικευμένες γενετικές εξετάσεις, ανοσολογικός έλεγχος και έλεγχος θρομβοφιλίας.
Εξετάσεις Γονιμότητας για Άνδρες
- Σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων του σπέρματος (όγκο, οξύτητα, συγκέντρωση, κινητικότητα, μορφολογία). Σε περίπτωση που η πρώτη ανάλυση του σπέρματος είναι μη φυσιολογική τότε η εξέταση επαναλαμβάνεται.
- Καλλιέργεια Σπέρματος.
- Τεστ ευαισθησίας.
- Εξετάσεις αίματος, για τον έλεγχο των ορμονών FSH, LH, προλακτίνη και τεστοστερόνη.
- Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως η Ηπατίτιδα Β και C και ο ιός HIV.
- Υπέρηχος του όσχεου για την ανίχνευση οποιασδήποτε πιθανής απόφραξης.
- Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί καρυότυπος, κατακερματισμός του DNA και ανάλυση FISH σπέρματος, δοκιμασία συγκόλλησης καθώς και FNA ή microTESE.