Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις (όχι καρκίνοι) αναπτύξεις που αναπτύσσονται από τον μυϊκό ιστό της μήτρας. Ονομάζονται επίσης λιομυώματα ή μυώματα. Το μέγεθος, το σχήμα και η θέση των ινομυωμάτων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Μπορούν να βρίσκονται εντός της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια ή εντός του τοιχώματος της. Μια γυναίκα μπορεί να έχει μόνο ένα ινομυώδες ή πολλά διαφορετικά σε μέγεθος.
Καθώς τα ινομυώματα δεν προκαλούν συχνά συμπτώματα, μερικές φορές διαγιγνώσκονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης γυναικολογικής εξέτασης. Ωστόσο ορισμένα συμπτώματα είναι:
-
Αλλαγές στην εμμηνόρροια (μεγαλύτερες, συχνότερες ή βαρύτερες περίοδοι, έντονος πόνος στην εμμηνόρροια, κολπική αιμόρροια εκτός του καταμήνιου κύκλου)
-
Πόνος (κατά την σεξουαλική επαφή, χαμηλά στην πλάτη και τη λεκάνη)
-
Πίεση (δυσκολία στην ούρηση ή συχνή ούρηση, κοιλιακές κράμπες, δυσκοιλιότητα ή πόνο στο ορθό)
-
Αποβολές
-
Υπογονιμότητα
Η ακριβής αιτία των ινομυωμάτων είναι άγνωστη, αλλά έχουν συνδεθεί με την ορμόνη οιστρογόνο. Το οιστρογόνο είναι η γυναικεία αναπαραγωγική ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες. Τα ινομυώματα συνήθως αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών μιας γυναίκας (από την ηλικία περίπου 16 έως 50 ετών) όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι στο υψηλότερο. Τείνουν να συρρικνώνονται όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι χαμηλά, όπως μετά την εμμηνόπαυση.
Η διάγνωση τους τίθεται είτε κατά την απλή υπερηχογραφική εξέταση είτε κατά την υστεροσκόπηση, τη λαπαροσκόπηση, την υστεροσαλπιγγογραφία ή την μαγνητική τομογραφία.
Τα ινομυώματα που δεν προκαλούν συμπτώματα, είναι μικρά ή εμφανίζονται σε μια γυναίκα που πλησιάζει την εμμηνόπαυση συχνά δεν χρειάζονται θεραπεία. Στις αντίθετες περιπτώσεις και όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση.
Η αντιμετώπιση των ινομυμάτων μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική (μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ορμονικά δισκία, ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή, αγωνιστές απελευθέρωσης γοναδοτροπινών) είτε χειρουργική (αφαίρεση μέσω λαπαροσκόπησης, λαπαροτομίας, υστεροσκόπησης ή εμβολισμό μητριαίων αρτηριών, υστερεκτομή).
Η κατάλληλη θεραπεία για εσάς επιλέγεται προσεκτικά μετά από συζήτηση με τον γυναικολόγο σας δεδομένου του αριθμού των ινομυωμάτων, του μεγέθους τους, της θέσης τους, τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη καθώς και το εξατομικευμένο ιστορικό της κάθε γυναίκας.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών Λάρισα, Μαιευτήρας Λάρισα, Γυναικολόγος Λάρισα, test pap / τεστ Παπ Λάρισα, Διαταραχές περιόδου Λάρισα, Πολυκυστικές Ωοθήκες Λάρισα, Ινομυώματα Λάρισα, Πολύποδας Λάρισα, HPV Κονδυλώματα Λάρισα, Γυναικολογικό Χειρουργείο Λάρισα