Κυτταρολογικός έλεγχος (Τεστ ΠΑΠ, Thin-prep, HPV test)

Η εξέταση κατά Παπανικολάου είναι μία ανώδυνη και αναίμακτη εξέταση, κατά την οποία λαμβάνονται κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας (το κατώτερο και πιο στενό τμήμα της μήτρας) και εξετάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι παθολογικά. Με τη βοήθεια του γνωστού σε όλους μας Παπ τεστ, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες και τα περιστατικά της νόσου και οι θάνατοι από αυτήν έχουν μειωθεί σημαντικά. Τονίζεται ότι το PAP TEST δεν γίνεται για την πρόληψη όλων των καρκίνων των έσω γεννητικών οργάνων αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το δείγμα

Το δείγμα λαμβάνεται είτε όπως το συμβατικό Τεστ Παπ (με την ψύχτρα και τη σπάτουλα και την επίστρωση του δείγματος σε γυάλινα πλακίδια) είτε με την πιο σύγχρονη και ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,το Thin Prep. H μόνη διαφορά είναι ότι το κολπικό και τραχηλικό επίχρισμα, τοποθετείται αμέσως μέσα σε ειδικό μπουκαλάκι με συντηρητικό διάλυμα.

ThinPrep Pap Test / Cobas HPV test

Στα πλαίσια των ιατρικών υπηρεσιών του ιατρείου μας, παρέχεται ο πλέον εξελιγμένος έλεγχος για ολοκληρωμένη προστασία, ThinPrep Pap Test σε συνδυασμό με το Cobas HPV test ανιχνεύοντας την απειλή και όχι απλώς την παρουσία του HPV.
Πρόκειται για μία σπουδαία καινοτομία στο χώρο της κυτταρολογικής εξέτασης. Αποτελεί έναν πολύτιμο έλεγχο για όλες τις γυναίκες. Μια εξέταση ακίνδυνη και ανώδυνη με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και χαμηλό κόστος σε όλες τις ασφαλισμένες του ΕΟΠΠΥ.

Προετοιμασία

Εφόσον δεν έχετε περίοδο προγραμματίστε την λήψη του τεστ Παπ ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες. Δύο ημέρες πριν το τεστ:

  • Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις
  • Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή
  • Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν ή κολπικές κρέμες πριν από το τεστ Παπ
  • Αν έχετε χρησιμοποιήσει ενδοκολπικά φάρμακα (αλοιφές, υπόθετα), η εξέταση θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος της θεραπείας

Το Τεστ Παπ  συνίσταται να πραγματοποιείται ετησίως και το Cobas HPV test ανά τριετία, σε όλο το γυναικείο πληθυσμό

Aποτελέσματα ThinPrep Pap Test / Cobas HPV test

Το αποτέλεσμα του τεστ Παπ είναι έτοιμο εντός λίγων ημερών. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ Παπ ή του Cobas HPV test παρουσιάσουν κάποια ανωμαλία τότε συστήνεται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να καθοριστεί η βαρύτητα της βλάβης. Η κολποσκόπηση χρησιμοποιείται ως το επόμενο βήμα στη διαγνωστική προσπέλαση ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου ή μετά από ένα θετικό τεστ ανίχνευσης HPV λοίμωξης.
Η κολποσκόπηση είναι μία ειδική, ανώδυνη και σύντομη στην διενέργειά της εξέταση (10-15 λεπτά) του τραχήλου της μήτρας. Ο γυναικολόγος παρατηρεί τον τράχηλο, τον κόλπο και το αιδοίο με τη βοήθεια του κολποσκόπιου σε μεγάλη μεγέθυνση, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, κατά την απλή εξέταση. Η εξέταση αυτή έχει την ίδια αίσθηση με το τεστ Παπανικολάου. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε σύγχρονο κολποσκόπιο με τον ιατρό να είναι πιστοποιημένος από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου.
Τέλος, στα πλαίσια της εξατομικευμένης φροντίδας της κάθε γυναίκας ο ιατρός μπορεί να συστήσει να γίνουν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις σε συνδυασμό με την κολποσκόπηση.