Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη της σύγχρονης χειρουργικής καθώς επιτρέπει ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις σε πολλές χειρουργικές ειδικότητες.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης που επιτρέπει στον χειρουργό να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της κοιλιάς και της λεκάνης χωρίς να χρειάζεται να κάνει μεγάλες τομές στο δέρμα. O χειρουργός χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Πρόκειται για έναν μικρό σωλήνα που έχει πηγή φωτός και κάμερα, το οποίο εισάγεται μέσω μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα και μεταδίδει εικόνες του εσωτερικού της κοιλιάς ή της λεκάνης σε μια οθόνη τηλεόρασης.

Πότε χρησιμοποιείται

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων. Στη γυναικολογία, η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται για λόγους διαγνωστικούς αλλά και θεραπευτικούς σε παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, οι κύστεις ωοθηκών, η υπογονιμότητα, οι συμφύσεις, οι παθήσεις σαλπίγγων (π.χ. υδροσάλπιγγες), τα ινομυώματα, ο χρόνιος πόνος πυέλου, η εξωμήτριος κύηση κλπ.
Απαιτείται γενική αναισθησία και χρειάζονται 2 έως 4 τομές στη κοιλιά αναλόγως με το αν πρόκειται για διαγνωστική ή επεμβατική εξέταση. Τα σημάδια που δημιουργούν οι μικρές τομές εξαφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς το δέρμα συρράπτεται ενδοδερμικά.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης έναντι των ανοιχτών επεμβάσεων είναι τα εξής:

  • Η ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Η σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Η ταχύτατη ανάρρωση και επάνοδος στην εργασία
  • Το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.