Οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κολπικής λοίµωξης στη διάρκεια της ζωής τους, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα και έκκριση πολλών υγρών. Η αιτία είναι η διαταραχή του φυσιολογικού PH και των βακτηρίων που υπάρχουν στον κόλπο. Πιο συχνά επεισόδια κολπικών λοιμώξεων παρατηρούνται κυρίως τους καλοκαιρίνους μήνες λόγω της υγρασίας και της ζέστης (κυρίως απο τα βρεγμένα μαγιό) που αποτελούν τις καταλληλότερες συνθήκες για την ανάπτυξη των μυκήτων.
Διαχωρίζεται σε:
- Βακτηριακή – προκαλείται από υψηλές συγκεντρώσεις σε αναερόβια βακτήρια, G.vaginalis, ουρεόπλασµα, µυκόπλασµα. Σχετίζεται µε τους πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, τη µη χρησιµοποίηση προφυλακτικού και την έλλειψη κολπικών γαλακτοβακίλων
- Μυκητησιακή – προκαλείται κυρίως από C.albicans και περιστασιακά από άλλους Candida sp. και µύκητες. Μπορεί να είναι απλή ή επιπλεγμένη (τέσσερα η περισσότερα επεισόδια σε 1 χρόνο)
- Τριχομοναδική – προκαλείται από το πρωτόζωο Τ.vaginalis και η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από µια δύσοσµη λευκοκίτρινη κολπική έκκριση µε ερεθισµού του αιδοίου.
Μπορεί να αισθανθείτε ερεθισμό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά συνήθως ενοχλεί τη νύχτα. Το σεξ μπορεί να επιδεινώσει ορισμένα συμπτώματα.
Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας όταν:
- Οι κολπικές εκκρίσεις σας αλλάξουν χρώμα, είναι συχνότερες και πυκνότερες ή μυρίζουν διαφορετικά.
- Παρατηρείτε φαγούρα, κάψιμο, πρήξιμο ή πόνο γύρω ή έξω από τον κόλπο σας.
- Έχετε αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
- Το σεξ είναι άβολο.
Διαφοροδιάγνωση
Μερικές φορές, φαγούρα, κάψιμο, ακόμη και εκκρίσεις συμβαίνουν χωρίς λοίμωξη (μη λοιμώδης κολπίτιδα). Θα μπορούσε να προέρχεται από χαμηλότερο επίπεδο ορμονών λόγω εμμηνόπαυσης ή από την αφαίρεση των ωοθηκών σας (ατροφική κολπίτιδα) ή σε παρουσία κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ). Τις περισσότερες φορές, είναι μια αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμός από προϊόντα όπως:
Θεραπεία
Το κλειδί για τη θεραπεία κολπικών λοιμώξεων είναι η σωστή διάγνωση. Έτσι η θεραπεία θα πρέπει να βασίζεται στην αιτία. Γι΄ αυτό μην επιχειρήσετε να πάρετε ένα φάρμακο το οποίο δεν σας έχει συστήσει ο ιατρός σας για τη δική σας περίπτωση. Δώστε προσοχή σε ποια ακριβώς συμπτώματα έχετε και πότε εμφανίζονται. Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε το χρώμα, την υφή, τη μυρωδιά και την ποσότητα εκκένωσης. Ο ιατρός συχνά θα σας συστήσει να πραγματοποιήσετε μια καλλιέργεια κολπικού υγρού και ένα αντιβιόγραμμα για την καλύτερη επιλογή θεραπείας. Σε ορισμένες (όχι όλες) περιπτώσεις θα απαιτηθεί και από τον σεξουαλικό σας σύντροφο να λάβει αγωγή.
Σε περίπτωση που κυοφορείτε,ενημερώστε τον ιατρό σας για να δούμε τις διαθέσιμες επιλογές ανάλογα με τον τύπο λοίμωξης.
Μέτρα πρόληψης:
- Διατηρείτε την ευαίσθητη περιοχή σας στεγνή και καθαρή.
- Να χρησιμοποιείτε άνετα και βαμβακερά εσώρουχα.
- Αποφύγετε ρούχα και εσώρουχα που προκαλούν θερμότητα και υγρασία (κολάν,σφικτά τζιν , σορτς γυμναστικής από νάιλον).
- Να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στις ερωτικές σας επαφές.
- Μην πλένεστε με προϊόντα που έχουν έντονα αρώματα και ενδέχεται να επηρεάσουν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.
- Να καταναλώνετε προβιοτικά προϊόντα.
- Μην χρησιμοποιείτε ξένα εσώρουχα, μαγιό, πετσέτες ή άλλα προσωπικά είδη.
- Μην παραμένετε με βρεγμένο μαγιό για πολύ ώρα.
- Να κάνετε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο όπως προβλέπεται.