Ουρογυναικολογικά προβλήματα

Η γυναικολογική ουρολογία είναι το κομμάτι της ουρολογίας που ασχολείται με το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και τις παθήσεις του πυελικού εδάφους της γυναίκας.

Ουρογυναικολογικά προβλήματα

Υπάρχουν παθήσεις που εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες λόγω της ανατομίας της γυναικείας πυέλου, όπως η ακράτεια των ούρων από προσπάθεια, το εκκόλπωμα της γυναικείας ουρήθρας, το ουρηθρικό σύνδρομο και το σύνδρομο Fowler, αλλά και άλλες που απλώς εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες, όπως η ακράτεια από έπειξη και η διάμεση κυστίτιδα.

Διαταραχές χαλάρωσης του πυελικού εδάφους

Οι διαταραχές χαλάρωσης του πυελικού εδάφους είναι περισσότερο συνήθεις στις γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, επειδή οι ιστοί γίνονται λιγότερο ελαστικοί και οι συσσωρευμένες πιέσεις έχουν αθροιστική επίδραση. Η απώλεια στήριξης μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε από τα όργανα της πυέλου ξεχωριστά. Ωστόσο η εμπλοκή πολλαπλών οργάνων είναι η συνηθέστερη. Καθώς οι παθήσεις αυτές επηρεάζουν την κοινωνική, την κλινική και την ψυχολογική καλή κατάσταση των γυναικών, συστήνεται η συζήτηση για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, είτε χειρουργική είτε μη χειρουργική (πεσσοί, ασκήσεις πυελικού εδάφους, αντιμετώπιση με βάση τα συμπτώματα).

Μερικές από τις παθήσεις που αποτελούν αντικείμενο της ουρογυναικολογίας είναι:

  • Ακράτεια ούρων
  • Πρόπτωση πυελικών οργάνων
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
  • Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη