Παρακολούθηση Ωορρηξίας

Τα ζευγάρια που θα ωφεληθούν από αυτή την προσέγγιση είναι αυτά που έχουν καλές προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας κύησης αλλά ο κύκλος της γυναίκας είναι ελαφρώς άτακτος και τα οποία δεν έχουν προσπαθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ίδια διαδικασία ωστόσο ακολουθείται και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δηλαδή στις διαδικασίες της σπερματέγχυσης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πως γίνεται η

παρακολούθηση της ωορρηξίας

Ένα πρώτο ραντεβού είναι απαραίτητο περίπου την 8η-10η μέρα του κύκλου της γυναίκας (ανάλογα με τον κύκλο της κάθε γυναίκας). Ο γιατρός πραγματοποιεί κολπικό υπερηχογράφημα με σκοπό την παρακολούθηση της μήτρας (πάχος ενδομητρίου) και των ωοθηκών σε αυτή την επίσκεψη και καθορίζει τις επόμενες επισκέψεις στις οποίες θα προβεί στην μέτρηση του κυρίαρχου ωοθυλακίου. Επίσης αποστέλλονται ορμονικές εξετάσεις για παρακολούθηση της διακύμανσης των τιμών των αναπαραγωγικών ορμονών. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται έως ότου το ωοθυλάκιο έχει ωριμάσει και είναι περίπου 18-20 χιλ.

Μετά τον τελευταίο υπέρηχο στον οποίο έχουμε επιβεβαιώσει την ωρίμανση του ωοθυλακίου, οι επιλογές μας είναι είτε να πραγματοποιηθεί επαφή (επαφή σε φυσικό κύκλο) όταν θεωρούμε ότι θα γίνει η ωορρηξία, είτε να χορηγηθεί μία ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης (Pregnyl, Ovitrelle) ώστε να βεβαιώσουμε πως η ωορρηξία θα γίνει με χρονική ακρίβεια ώστε να προβούμε σε σπερματέγχυση ή  εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η παρακολούθηση της ωορρηξίας είναι μία χρήσιμη μέθοδος η οποία μας προσφέρει περισσότερες πιθανότητες επίτευξης μιας κύησης. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η στενή παρακολούθηση από τον εξειδικευμένο γυναικολόγο και ο τακτικός ορμονικός έλεγχος. Είναι πάντοτε αναγκαία μια συζήτηση με τον γυναικολόγο σχετικά με τις επιλογές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.