Σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση είναι μια ανώδυνη και εύκολη θεραπεία γονιμότητας που περιλαμβάνει την άμεση εισαγωγή σπέρματος στην ενδομήτρια κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας. Η σπερματέγχυση μπορεί να εφαρμοστεί σε φυσικό κύκλο χωρίς φάρμακα και με το ένα ωάριο της γυναίκας ή μετά από πρόκληση μονήρους ή πολλαπλής ωοθυλακικής ανάπτυξης με τη βοήθεια χορήγησης φαρμάκων.

Η παρακολούθηση

Η παρακολούθηση γίνεται με σειρά υπερηχογραφημάτων και εξετάσεων αίματος για τον προσδιορισμό των επιπέδων των ορμονών και η ωοθυλακιορρηξία εξαρτάται από την μέθοδο που ακολουθούμε. Όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ωοθυλακιορρηξία πραγματοποιείται και η σπερματέγχυση δεδομένου του ότι το ωάριο ζει 24 ώρες. Γενικώς θεωρείται ότι το μέσο αποδεκτό ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται από 10-25% ανά προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί κύηση μπορεί να απαιτηθούν αρκετές προσπάθειες.

Πως γίνεται;

Η σπερματέγχυση δεν απαιτεί αναισθησία καθώς είναι ανώδυνη και δεν διαφέρει σε αίσθηση από μια γυναικολογική εξέταση. Η γυναίκα ξαπλώνει στην γυναικολογική καρέκλα και στον κόλπο της εισάγεται ο κολποδιαστολέας ο οποίος απομακρύνει τα τοιχώματα του κόλπου και διευκολύνει την αποκάλυψη του τραχήλου της μήτρας. Ένας ευλύγιστος καθετήρας, ο οποίος φέρει κατάλληλα επεξεργασμένο σπέρμα, εισάγεται προσεκτικά στο ενδομήτριο δια μέσου του τραχήλου, όπου και εγχύεται το επεξεργασμένο σπέρμα. Στη συνέχεια, ο καθετήρας αποσύρεται και η γυναίκα παραμένει σε γυναικολογική θέση για όσα λεπτά υποδείξει ο γυναικολόγος. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και όπως προαναφέρθηκε είναι ανώδυνη. Το ενοχλητικό μέρος της διαδικασίας είναι ότι η γυναίκα πρέπει να έχει γεμάτη ουροδόχο κύστη ώστε να είναι καλύτερη η υπερηχογραφική απεικόνιση και να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο η σπερματέγχυση. Η γυναίκα έπειτα μπορεί να ουρήσει και γενικότερα να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητα της χωρίς κανένα πρόβλημα. Μία εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης μπορεί να πραγματοποιηθεί 14 ημέρες μετά.


Συχνές ερωτήσεις για τη σπερματέγχυση

Οι πιθανότητες επιτυχίας σας με το IUI εξαρτώνται από:

 • Την αιτία της στειρότητας
 • Την ηλικία της γυναίκας
 • Τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος (η χρήση φρέσκου σπέρματος οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά σύλληψης από τη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος)
 • Το αν χρησιμοποιούνται φάρμακα γονιμότητας (αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας).

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και αντενδείκνυται;

Αντενδείκνυται σε:

 1. Γυναίκες χωρίς διαβατότητα σαλπίγγων (προηγείται υστεροσαλπιγγογραφία)
 2. Γυναίκες με ενδομητρίωση
 3. Γυναίκες με ωάρια χαμηλής ποιότητας
 4. Γυναίκες με χαμηλή ΑΜΗ
 5. Υπογονιμότητα λόγω ανδρικού παράγοντα
 6. Γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των ’30 ή άνω των ’40

Συνεπώς ενδείκνυται:

 • Σε νεαρές γυναίκες με διαβατές σάλπιγγες (προηγείται υστεροσαλπιγγογραφία)
 • Σε γυναίκες με ένδειξη εχθρικής τραχηλικής βλέννας
 • Σε γυναίκες χωρίς σταθερό κύκλο (π.χ με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας), όπου πραγματοποιείται πρόκληση ωορρηξίας με φάρμακα
 • Σε περιπτώσεις όπου ο σύντροφος έχει φυσιολογική ποιότητα σπέρματος ή εμφανίζει ήπιας έως μέτριας βαρύτητας προβλήματα με την ποιότητα του σπέρματος
 • Σε περιπτώσεις όπου ο σύντροφος δεν έχει σπέρμα (αζωοσπερμία), οπότε όμως χρησιμοποιείται σπέρμα δότη
 • Σε γυναίκες χωρίς σύντροφο που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν σπέρμα δότη.

Πότε πρέπει να γίνει η λήψη σπέρματος όταν η σπερματέγχυση θα γίνει με το σπέρμα του συζύγου;

Ο σύζυγος χορηγεί σπέρμα λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα της σπερματέγχυσης (περίπου 1-2 ώρες πριν). Σε περιπτώσεις δωρεάς σπέρματος, το σπέρμα του δότη φυλάσσεται στην τράπεζα σπέρματος και αποψύχεται 1-2 ώρες πριν την σπερματέγχυση. Μετά την επεξεργασία του σπέρματος στο εργαστήριο μπορεί να βελτιωθεί η γονιμοποιητική του ικανότητα.