Θέσεις Θηλασμού

Θέσεις Θηλασμού

Θέσεις Θηλασμού 1500 1001 admin

Ο θηλασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διασφάλιση της υγείας και της επιβίωσης των παιδιών. Το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό φαγητό για βρέφη. Είναι ασφαλές, καθαρό και περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην προστασία από πολλές κοινές παιδικές ασθένειες. Tο μητρικό γάλα παρέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος για τους πρώτους μήνες της ζωής του, και συνεχίζει να παρέχει έως και τις μισές ή περισσότερες από τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού κατά το δεύτερο μισό του πρώτου έτους και έως και το ένα τρίτο κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους ζωής.

Τα παιδιά που θηλάζουν αποδίδουν καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης, είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και λιγότερο επιρρεπή σε εμφάνιση διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών. (Breastfeeding,WHO).

Στο ιατρείο μας κατανοούμε πλήρως τις γυναίκες που αδυνατούν ή επιλέγουν να μην  προχωρήσουν σε μητρικό θηλασμό αλλά ταυτόχρονα παροτρύνουμε και ενισχύουμε τις μητέρες στην προσπάθεια τους αυτή τόσο τις πρώτες μέρες όσο και καθ’όλη την διάρκεια της λοχείας.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες θέσεις (στάσεις) θηλασμού;

Ο θηλασμός χρειάζεται εξάσκηση. Συνεπώς μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές στάσεις έως ότου βρείτε αυτές οι οποίες διευκολύνουν τον θηλασμό και στις οποίες και εσείς και το μωρό σας νιώθετε άνετα. Γι αυτό να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια στήριξης ώστε να μην πονέσει η μέση ή τα πόδια σας. Στις περισσότερες θέσεις η κοιλίτσα από το μωράκι σας πρέπει να “κοιτάει” ή να ακουμπάει την δική σας κοιλίτσα και το αυτί, ο ώμος και τα ποδαράκια του να είναι ευθειασμένα. Ο θηλασμός χρειάζεται μια όμορφη και ήσυχη ατμόσφαιρα. Καλό θα ήταν να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό ή ένα ρόφημα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Γενικότερα, δώστε βάση στην καλή ενυδάτωση.

4 Βασικές θέσεις (στάσεις) θηλασμού

1) Κλασική θέση αγκαλιά

2) Θέση αγκαλιάς-χιαστί 

3) Θέση “ράκμπι” (κράτημα κάτω από την μασχάλη)  

4) Ξαπλωμένοι στο κρεβάτι