Υστεροσκόπηση

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση μικροσκοπικού ενδοσκοπικού εξοπλισμού για την άμεση οπτικοποίηση και εξέταση της κοιλότητας της μήτρας. Η υστεροσκόπηση, είτε διαγνωστική είτε χειρουργική, είναι επιτυχής, ασφαλής και καλά ανεκτή.

Μια υστεροσκόπηση μπορεί

να χρησιμοποιηθεί για:

  • διερεύνηση συμπτωμάτων ή προβλημάτων – όπως βαριές περιόδους, ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία, μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία, πυελικός πόνος, επαναλαμβανόμενες αποβολές ή δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης
  • διάγνωση καταστάσεων – όπως ινομυώματα και πολύποδες (μη καρκινικές αναπτύξεις στη μήτρα)
  • αντιμετώπιση καταστάσεων και προβλημάτων – όπως αφαίρεση ινομυωμάτων, πολυπόδων, εκτοπισμένων ενδομήτριων συσκευών (IUD) και ενδομήτριων συμφύσεων (ουλώδης ιστός που προκαλεί απουσίες περιόδων και μειωμένη γονιμότητα)

Η διαδικασία

Μια υστεροσκόπηση μπορεί να διαρκέσει έως και 30 λεπτά συνολικά, αν και μπορεί να διαρκέσει περίπου 5 έως 10 λεπτά εάν γίνεται μόνο για τη διάγνωση μιας κατάστασης ή τη διερεύνηση συμπτωμάτων. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ικανές να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες την επόμενη ημέρα, αν και μερικές γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους την ίδια μέρα. Μπορεί αν θέλετε να ξεκουραστείτε λίγες μέρες εάν χρησιμοποιήθηκε γενική αναισθησία. Η υστεροσκόπηση είναι μια μέθοδος με σπάνιες επιπλοκές.

Ο γιατρός σας θα απαντήσει στα ερωτήματα και στις ανησυχίες σας και θα σας δώσει συμβουλές για την προετοιμασία πριν την υστεροσκόπηση καθώς και έπειτα από αυτή για την επιστροφή σας στο σπίτι και την καθημερινότητα σας.